Pressning av olivolja

13 Sep

När man kommer till olivpressen är det oftast långa köer, alla skördar ju i samma period… Egentligen är det fel att kalla det för olivpress, eftersom oliverna egentligen mals ner till en massa ur vilken man sedan pressar oljan.

Först får man hälla över sina oliver i stora vagnar.

När det äntligen blir din tur ska oliverna först vägas in. Man betalar inte för hur många liter olja det blir, utan efter hur många kilon oliver man har med sig.

Oliverna tvättas först innan dom åker in i maskinen som maler ner/pressar oliverna.

Oljan filtreras

På andra sidan kommer det som blir över ut, men det slängs inte…

det torkas och används sedan till bränsle för att driva maskinerna. Det används även som bränsle för värmekaminer, lite som pellets ungefär.

Ett svar to “Pressning av olivolja”

  1. matmorsan 13 september, 2010 den 12:25 #

    Intressant! Ser fram emot fler medelhavsdoftande reportage. 🙂

Lämna en kommentar