Varje år gör Don Nino sitt eget vin. Han odlar inte själv druvor, utan köper de av någon vän som odlar.
215 kg druvor ska bli omkring 140 liter vin.
Första dagen ska druvorna trampas noggrant. Förr i tiden använde man nog inte gummistövlar, men det är nog ganska så praktiskt ändå…
När alla druvor är trampade så samlas allt i stora kar, där det får stå och jäsa i 2 dagar.
Efter 2 dagar är det dags att montera pressen. Här läggs sedan de trampade druvorna ner.
Ovanpå monterar man dessa träklossar som pressar saften ur druvorna.
Sen väntar någon timmes dragande fram och tillbaka tills all saft pressas ur. Då tömmer han pressen på det som är kvar och fyller på med nya druvor.
Ut kommer den så kallade vinmusten. Denna hälls upp i dunkar och får sedan stå till San Martino (vinets helgon) den 11:e november. Då är det ofta fest och man provsmakar det nya vinet.
Så spännande med sånt riktigt hantverk! Trodde inte det trampades vindruvor längre, men där hade jag alltså fel.
Vad roligt. Jag har gjort det ett par gånger när jag var liten, hjälpt till med vintillverkning och så. Hur blir vinet?
Det är så oerhört häftigt med denna process! Blir supersugen på vin nu…hmmm… jag som ska iväg på möte! (får bli lite ikväll istället)
Ha en trevlig kväll!
Matpolisen: Jag vet inte, eftersom jag själv inte tycker om vin, men jag tror inte det blir 5-stjärnigt 😉